Kan niet, bestaat niet!

Blijf denken in oplossingen, niet in problemen.. 

Laten we de spreekwoordelijke koe maar meteen bij de horens vatten: de grote verwarring rondom 'kun' en 'kan'. Of is het nou 'kunt' en 'kan'? Het maakt niet uit hoe vaak we het uitleggen, er is altijd wel iemand die in deze klassieke taalfuik trapt. En geef het maar toe: we hebben het allemaal weleens fout gedaan. Of beter gezegd, "faut" gedaan.

Stel je voor: je staat bij de koffieautomaat en hoort iemand zeggen: "Daar kan je koffie halen." 🙄 Oeh, daar gaan we al.

Je kunt de grinnik moeilijk onderdrukken, want de taalfanaat in jou staat al te popelen om de persoon in kwestie met een glimlach te corrigeren: "Eigenlijk is het 'daar kun je koffie halen'." Maar ja, hoe breng je dat subtiel zonder dat het lijkt alsof je de wandelende grammatica-politie bent?

Misschien moet je het toch maar een keer proberen. Met een knipoog, natuurlijk. "Hé, leuk dat je koffie haalt! Wist je dat je het eigenlijk met 'kun' moet zeggen? Anders zou het klinken alsof je over een kan koffie praat, en daar krijg je alleen maar dorst van."

Laten we eerlijk zijn, het Nederlands is soms net een mijnenveld vol taalkundige valkuilen. En de strijd tussen 'kun' en 'kan' is daar een uitstekend voorbeeld van. Waarom we 'kun' zeggen als het eigenlijk 'kunt' zou moeten zijn, blijft voor velen een raadsel. Het lijkt wel alsof we een nationale afspraak hebben gemaakt om massaal 'kunt' te vermijden. Misschien uit angst om te beschaafd te klinken?

Maar goed, laten we even terugspoelen naar de grammatica-les die je ooit in groep 6 (of was het groep 8?) hebt gehad. Weet je nog hoe het zit? Geen zorgen, ik help je even opfrissen. Het zit zo:

  • "Kun je dat even doen?" (Correct! 🥳)
  • "Kan je dat even doen?" (Hmm... Niet helemaal goed, maar we knijpen een oogje toe... Of toch niet?)
  • "Kunt u mij helpen?" (Jazeker, dit is een voltreffer!)

Maar waarom gebeurt dit dan zo vaak? Waarom schrijven en zeggen we massaal "kan je" in plaats van "kun je"? Misschien is het luiheid. Of misschien zijn we gewoon allemaal geheime rebels die zich verzetten tegen de taalkundige regels. Of misschien, heel misschien, zitten we gewoon vast in de verwarring die het Nederlands soms kan veroorzaken.

Laten we eerlijk zijn, onze taal zit vol verrassingen. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat "slechts" en "alleen" hetzelfde kunnen betekenen? (Nee, ik bedoel niet "alleen" als in eenzaam, maar als in "alleen maar", weet je wel?) En dat we ooit "hun" zouden gebruiken waar het "hen" zou moeten zijn? Ja, Nederlands blijft een uitdaging.

Dus, de volgende keer dat je twijfelt tussen "kun" en "kan", neem een seconde om erbij stil te staan. Denk na over die koffiekan en lach om de ironie dat één letter het verschil kan maken tussen een perfecte zin en een taalfout waar zelfs je oma een wenkbrauw van zou optrekken.

Tenslotte: wees niet te hard voor jezelf. Iedereen maakt fouten, zelfs in de meest hilarische vormen. En wie weet, misschien kun jij de volgende keer een vriend(in) helpen voordat ze in dezelfde taalval trappen. Want laten we wel wezen: een beetje taalnazi spelen kan best leuk zijn... met een knipoog natuurlijk! 😜